genomineerde groene kroon, ondernemer Djuke van de Maat, juni 2017

 

Djûke van der Maat

Fruitteelster

Langs een kronkelende Marsdijk in Bunnik, op de grens van Utrecht en Houten ligt de prachtige oude boerderij Nieuw Slagmaat van fruitteelster Djûke van der Maat. Op 6 hectare teelt Djûke vooral appels, maar daarnaast heeft ze ook kersen, pruimen, rode bessen, pompoenen, bieten en zelfs kiwi's! De Fruitigste ging met haar in gesprek. 

“Ik ben inmiddels al de 3e generatie op dit bedrijf” vertelt ze. “Mijn opa begon met vee en wat appelbomen, toen nog ouderwetse hoogstambomen natuurlijk. Mijn vader heeft, toen hij het bedrijf overnam, zich meer toegelegd op de fruitteelt en vooral de appels. Nu sta ik aan het roer en zet voort wat zij hebben opgebouwd.” De boomgaard bestaat uit 6 hectare appels met enorm veel variatie aan rassen. “We hebben veel zogenoemde zomerappels, die we al in augustus plukken, zoals de Delcorf, Alkemene en James Grieve. Ook hebben we diverse appelrassen die iets later rijp zijn, zoals Elstar en Jonagold. Een apart appelras is de stoofappel Zoete Paradijs. Vaak vinden mensen die van stoofperen houden, ook de stoofappel erg lekker. Echt iets voor de hobbykok!”. De favoriete appel van Djûke zelf is zonder twijfel de Delcorf. “deze appel is het voor mij echt helemaal! Hij is fris, sappig, en knapperig. Ze zijn  maar gedurende zes weken beschikbaar, omdat ze niet lang te bewaren zijn, dus je leeft er echt naartoe en ‘moet’ ervan genieten als ze er zijn.”

Naast de appels groeien er nog vele andere soorten fruit en groenten op de boerderij, zoals kersen, pruimen, rode bessen, pompoenen, bieten, en sinds vorig jaar zelfs kiwi’s! “We zijn de enige in Nederland die kiwi’s telen”, gaat Djûke verder. “Afgelopen jaar hadden we een eerste oogst, en ook dit jaar lijkt het er goed bij te hangen. We plukken ze pas rond begin december, dus we moeten nog even afwachten”. De kiwi’s zijn, net als al het andere dat op de boerderij groeit, allemaal te koop in de gelijknamige Landwinkel Nieuw Slagmaat. “We vinden het erg belangrijk dat alles in onze winkel zoveel mogelijk uit de nabije omgeving komt. Daarom telen we ook zoveel verschillende dingen. We hebben ook vee, zoals de Groninger Blaarkopkoe, die overigens ook op de zeldzame huisdierenlijst voorkomt. Ons bedrijf is niet erg groot, maar alles bij ons is wel heel bijzonder”, lacht Djûke!

“We vinden het erg belangrijk om iedereen, jong en oud, te leren en te laten zien hoe het er bij ons aan toe gaat op de boerderij en in de boomgaard. Daarom ontvangen we veel klassen en groepen, zelfs van universiteiten. Dan hebben we het bijvoorbeeld over onze natuurlijke plaagbestrijding. Dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk nuttige insecten de boomgaard in willen trekken, om de schadelijke beestjes zoals bladluis uit te schakelen. Dat doen we door langs onze boomgaard bloemenranden in te zaaien. Een hele gewenste gast is bijvoorbeeld de zweefvlieg. De larven van de zweefvlieg eten namelijk de bladluis als voeding. We willen dat zoveel mogelijk zweefvliegen hun eitjes in de boomgaard leggen. Dus zorgen we ervoor dat we een goed leefklimaat voor deze insecten creëren. Daarom denken we altijd erg goed na over welke middelen we inzetten in de boomgaard. We willen onze nuttige insecten namelijk niet kwijt! Net als bijvoorbeeld de oorworm, die ook bladluizen eet. Daar hebben we speciale schuilplekken tegen de vogels voor gemaakt, van holle rietstengels of zakjes met stro. Mijn vader weet er zo ontzettend veel van! Ik heb hem maar de naam Chef Boomgaard gegeven. Het is een grote uitdaging voor me om al die kennis over te nemen, maar ik doe het graag.”

Iedereen kan een kijkje komen nemen in de appelboomgaard tijdens de plukweekenden in september, die Djûke organiseert. “De zomerappels zijn dan wel al geplukt, maar er zijn nog genoeg andere rassen te plukken. Neem de Cox nou, een mooi ouderwets ras dat door echte smaakfanaten wordt gewaardeerd door de smaak met een vleugje banaan. Maar ik vind hem gewoon lekker!” Tijdens deze plukweekenden op 15, 16 en 22, 23 september was Nieuw Slagmaat een drukbezochte, gezellige plek.


NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer 

NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer 

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl