Nationale Bijenstrategie op koers

27 september 2018

Bijen zijn erg belangrijk voor de fruitteler. Samen met andere insecten bestuiven ze tijdens de bloeiperiode de bloesem van de fruitbomen en planten. Zo zorgen bijen voor de bevruchting van de bloesem en kan uit het bloempje een lekker stuk fruit groeien.

Samen met de Nederlandse overheid en andere partners zoals Natuurbeschermingsorganisaties, het bedrijfsleven en onderzoeksinstituten werken de fruittelers aan de Nationale Bijenstrategie 'Bed & Breakfast for bees'. Dit initiatief is genomen om voor een goed leefklimaat voor de bijen en andere bestuivers te zorgen.

Tijdens de laatste voortgangsbijeenkomst van de Nationale Bijenstrategie, waar verschillende partners van de Bijenstrategie samenkwamen, kon men op het Fruitbedrijf van Bert den Haan een kijkje nemen op welke manier er in de boomgaard aan een goed leefklimaat voor de bij wordt gewerkt. Een voorbeeld hiervan is om nieuwe nestgelegenheid aan te bieden, door middel van open kistjes gevuld met aarde, die leunend tegen de bomen staan. Samen met partners als de Betuwse Fruitmotor en onderzoekers van de Wageningen Universiteit, bekijkt de fruitsector en de betrokken fruittelers het effect van de verschillende maatregelen op de biodiversiteit, maar ook het effect op bestuiving en kwaliteit van de appels en peren in de boomgaard.

De acties binnen de Nationale bijenstrategie zullen zorgen voor meer kennis over hoe fruittelers hun boomgaard zo gastvrij mogelijk kunnen inrichten voor bijen. Kortom, een luxe en comfortabele 'Bed & Breakfast for bees' in de praktijk.

NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer´╗┐ 

NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer´╗┐ 

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl