De oorworm, held van de perenteler!

23 april 2018

De perenbomen staan in bloei en de perenteler kijkt uit naar een mooie oogst dit jaar. Echter gaat het telen van peren niet zonder slag of stoot, want de perenbladvlo vergt een groot probleem bij de teelt. In de boom is de vlo op zoek naar voedsel. Waarom is de perenbladvlo dan een probleem bij de perenteelt, denkt u. De vlo scheidt namelijk honingdauw en roetdauwschimmel af dat ervoor zorgt dat de takken van de boom zwart worden. Daarnaast loopt de perenteler het risico dat zijn oogst voor het volgende jaar mislukt als de perenbladvlo aan de bloemknoppen zuigt. De bloemknoppen komen dan niet meer uit en de boom raakt uit balans, waardoor er geen peren meer groeien.

Reden genoeg om het probleem tegen te gaan. Ondanks dat het probleem moet worden aangepakt, pakt geen teler graag de spuit. De reden daarvan is volgens teler John Kuiper: “Enerzijds omdat het geen oplossing voor de lange termijn is en anderzijds, omdat de middelen ontzettend duur zijn.”De sector werkt daarom aan een duurzame gewasbescherming om de plaag van perenbladvlooien tegen te gaan. Er wordt nu gebruik gemaakt van oorwormen die nuttig zijn in de boomgaard bij het bestrijden van insectenplagen zoals de bladvlo. De oorwormen klimmen als ze oud genoeg zijn de boom in om opzoek te gaan naar insecten, het voedsel. Om de oorwormen een zo goed mogelijke leefomgeving te geven is er in 2016 een driejarig project gestart met negen Noord-Hollandse fruittelers in samenwerking met de Nederlandse Fruittelers Organisatie, Fruitconsult en Wageningen Plant Research. Het project focust zich op het verbeteren van de voedselvoorziening voor de jonge oorworm, zodat ze niet door hun broertjes of zusjes worden opgegeten wanneer er een tekort is aan voedsel. Er kunnen dan meer oorwormen de boom in.

Naast de zorg voor de oorworm, wordt er gekeken naar het verminderen van de aantasting van de perenbladvlo door middel van een aanpassing van de bemesting. Dit is de stikstofbemesting die gedurende jaren met een selectief spuitschema op verschillende niveaus wordt gecombineerd en getest. De deelnemende fruittelers onderzoeken het effect van de bemesting op de perenbladvlo door één van hun percelen in drieën te delen. In opvolgende jaren worden er verschillende hoeveelheden stikstof gegeven. We hebben het hier dan over de hoeveelheden weinig, standaard of veel. De ontwikkelingen worden dan nauwlettend in de gaten gehouden, hierbij wordt gelet op de perenbladvlooien, de natuurlijke vijanden van de perenbladvlo en uiteraard de kwaliteit en de productie van de peren.

Goed nieuws, want de afgelopen twee jaren waren er extreem weinig perenbladvlooien op alle proefpercelen. Een mooi resultaat dus! Daarbij is het aantal oorwormen in 2017 gestegen ten opzichte van 2016. Desalniettemin was het nog niet mogelijk om de effecten vast te stellen van de stikstofbemesting op de perenbladvlo. In 2018 wordt daarom het project doorgezet. Stapje voor stapje in de richting van een volledig duurzame aanpak!

Bronnen:
- Groene aanpak perenbladvlo lijkt succesvol

- Teler John Kuijper over duurzame bestrijding perenbladvlo
- EVERGREEN-project: Vergroening van de perenbladvlobestrijding

 

NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer 

NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer 

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl