Duizenden bezoekers tijdens de Fruitigste Hardfruitdagen 2023

Duizenden bezoekers tijdens de Fruitigste Hardfruitdagen 2023

September & oktober staan bekend om de oogst van de appels en peren. Daarom organiseerde Platform FRUITVOORUIT.NL de Fruitigste Hardfruitdagen. Drie weekenden lang opende Nederlandse fruittelers hun deuren voor het publiek om zelf appels en peren te plukken. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan de promotie van Nederlandse appels en peren.

Op zaterdag 16 september ging het eerste weekend van de Fruitigste Hardfruitdagen van start. Veel bezoekers trokken naar de boomgaarden, mede door het goede weer. Doordat de Fruitigste Hardfruitdagen in het oogstseizoen plaatsvinden kunnen bezoekers zelf hun eigen appels en peren plukken. Veel bedrijven zetten daarnaast ook pluktreintjes in voor rondleidingen of om bezoekers naar de percelen te brengen. Een belevenis voor jong en oud, want meestal gaven de telers onderweg uitleg over de teelten en andere bijzonderheden. 

Visitekaartje voor de hardfruitteelt
Maar liefst 28 fruittelers, verspreidt over Nederland, namen deel aan de Fruitigste Hardfruitdagen. Elke teler kiest zijn eigen doe-dingen en aanpak tijdens de plukdag. Zo was er op veel bedrijven de mogelijkheid om het verse fruit te proeven en ambachtelijke producten te kopen in de streek-/boerderijwinkel. Onze Fruitigste ambassadeur Nina Wind ging langs bij Fruitbedrijf Theunissen & Peters in Horssen, Gelderland. ‘Heel persoonlijk en erg gezellig: dat omschrijft mijn bezoek aan de Fruitigste Hardfruitdagen goed’ verteld Nina. ‘Het was mooi om te zien hoe alle leeftijden zich vermaakten en meer te weten kwamen over het gezonde fruit en de teelt.’

Drukte & gezelligheid
Ook de deelnemende telers kijken positief terug op de Fruitigste Hardfruitdagen. ‘Het was zo ontzettend druk bij ons op het bedrijf’ verteld fruitteler Edith van Hoeve Kakelbont in Dinteloord. ‘Het was echt heel fijn om zoveel mensen te mogen verwelkomen, zodat we de fruitteelt onder de aandacht kunnen brengen.’ De fruittelers zijn daarnaast stuk voor stuk blij met de komst van veel bezoekers en het tentoonstellen van hun bedrijf. ‘Het moment waarop het bedrijf er geweldig bij ligt en je alle trots voelt, is toch wel mijn favoriete moment.’ aldus een deelnemer. 

De-Fruitigste_logo