20180718_090955

 

Wilco van Kranenburg

Pruimenteler

Tussen de vele appel- en perenboomgaarden is er in Buurmalsen ook een vreemde eend in de bijt te vinden, de pruim! Op circa 3 hectare grond teelt fruitteler Wilco van Kranenburg al sinds jaren diverse soorten pruimenrassen. De Fruitigste ging met Wilco in gesprek. 

“Mijn opa is ooit met dit bedrijf begonnen, erg kleinschalig nog. Hij combineerde veeteelt met wat fruitteelt. Dankzij mijn vader is ons bedrijf meer gaan specialiseren in appels, peren en ook pruimen. Die pruimenbomen zijn echt mijn favoriet,” zo vertelt Wilco. “De pruimenteelt vergt zorg, snelheid en precisie, en dat vind ik leuk. Je moet ze precies op het moment plukken dat ze mooi rijp zijn, en dan direct zorgen dat ze binnen anderhalve dag worden verkocht en opgegeten. Pruimen zijn namelijk niet lang te bewaren, zoals sommige appel- of perenrassen. Daarom telen wij ook vier verschillende soorten pruimenrassen, die allemaal net iets na elkaar rijp zijn; de opal, jubileum, reine victoria en wijnpruim. Zo zorgen we ervoor dat we van medio juli tot eind augustus 6 tot 7 weken lang aansluitend pruimen kunnen plukken.”

Naast de pruimen groeien er nog verschillende appel- en perenrassen bij van Kranenburg. Daar zitten ook spiksplinternieuwe rassen tussen, zoals de Migo peer, en de Fengapi appel. “Die nieuwe rassen zijn erg leuk en interessant om te telen, maar ook spannend. Qua teelt is het goed kijken hoe je ze het mooist kunt laten groeien. Maar ook is het niet zeker of deze rassen in de smaak vallen. Al heb ik daar alle vertrouwen in!”, aldus van Kranenburg. “Of we ook nieuwe pruimenrassen hebben? Nee, dat niet. Eigenlijk zijn de rassen die wij telen al bijna 50 jaar de lekkerste en beste pruimen. De Opal is mijn eigen favoriet, mooi donkerpaars en geelrood van buiten en zoet en sappig qua smaak. Wist je dat we wel zes keer een ronde maken door dezelfde boom, steeds een paar dagen na elkaar, om te zorgen dat we de pruimen precies op het goede moment plukken? Ze zijn nooit allemaal op hetzelfde moment rijp. Dat is met een paar man wel aanpoten hoor,” lacht Wilco. “Maar zo zorgen we er ook voor dat we pruimen met een  gelijke grootte plukken. En niet elke boom is hetzelfde. Pruimenbomen kunnen met zo’n 3 meter nog behoorlijk hoog worden. We zijn wel bezig om te zorgen dat we de bomen lager kunnen houden, zodat we makkelijker en efficiënter kunnen plukken, zoals inmiddels in kersenboomgaarden gebruikelijk is. Maar voor pruimen is die ontwikkeling pas later ingezet, en dat kost gewoon tijd.”

Tussen de pruimenbomen staan een aantal hoge palen met bijzondere bouwwerken erop. “Dat zijn de uilenkasten en de nestkasten voor torenvalken,” vervolgt van Kranenburg. “Eigenlijk zijn de uilen een paar jaar geleden hier komen nestelen, en komen ze steeds weer terug. We houden ze graag hier, omdat ze de muizen vangen. Muizen kunnen schade aan de bomen aanrichten doordat ze knagen aan de wortels.” De torenvalken en uilen gaan overigens prima samen vindt de fruitteler.
“We hebben ook nog kleinere jagers die zeer nuttig werk doen, zoals de oorwormen die zich voeden met bladvlooien die anders veel schade kunnen aanrichten. Die holle bamboestokken zijn daar met opzet neergelegd als beschutting voor de oorwormen. Ik doe er alles aan dat die oorwormen zich thuis voelen tussen de bomen, zodat ze ’s nachts op jagen uit kunnen gaan. Of neem de roofmijt, die ons afhelpt van de vervelende roestmijten. Als ik nieuwe appelbomen heb geplant, zorg ik dat ik takjes uit een perceel met oudere bomen haal, die vol zitten met roofmijten. Zo kan zich tussen de jonge bomen weer een nieuwe populatie roofmijten vormen.”

Het fruitbedrijf in Buurmalsen gaat niet alleen tussen de bomen bewust om met de natuur. “Alle energie dat ons bedrijf verbruikt wekken we zelf op”, zo vertelt de fruitteler trots. “Al onze daken liggen vol met vierhonderdtwintig zonnepanelen. Dat was een flinke investering, maar zo zijn we wel helemaal energieneutraal geworden.”

“Wat ik het mooiste vindt aan het vak? Je bent de hele dag buiten, bezig tussen de bomen, en je hebt alle vrijheid”, antwoordt Wilco. “Soms wordt je wel geleefd door de natuur, je bent altijd druk. Maar het is een fantastische plek om onze nog jonge kinderen te laten opgroeien. Ik zou me geen betere plek kunnen wensen”.

 

NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer 

NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer 

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl