Lees alles over de Zwarte bes

De zwarte bes is een super gezonde fruitsoort, want de stof die de donkerpaarse, bijna zwarte kleur van de bes maakt is een goede anti-oxidant. De bessen hebben een ‘cassis’-achtige smaak en bevatten veel vitamine C. Veel mensen vinden de zwarte bes wat zuur, desalniettemin worden ze veel gebruikt voor jam en gelei.

De soort wordt nog op beperkte schaal geteeld voor de verwerkende industrie. De zwarte bes is door de vroege bloei gevoelig voor nachtvorst. Daarom vindt de teelt voornamelijk in de kuststreek plaats. De bessen worden machinaal geoogst en verwerkt tot sap. De oogsttijd is afhankelijk van het ras en loopt van begin juli tot half augustus. Belangrijk zijn een goede sapkleur, een hoog vitamine C-gehalte en een aroma dat wordt aangeduid als cassis.

Bosbes_De-Fruitigste
Wist je dat...

De zwarte bes steeds meer in Nederland wordt geteeld? Vooral in kustgebieden wordt de zwarte bes geteeld. Vroeg in het jaar groeit de bes en is om deze redenen gevoelig voor nachtvorst.