Derde generatie op het bedrijf

Langs een kronkelende Marsdijk in Bunnik, op de grens van Utrecht en Houten ligt de prachtige oude boerderij Nieuw Slagmaat van fruitteelster Djûke van der Maat. Op 6 hectare teelt Djûke vooral appels, maar daarnaast heeft ze ook kersen, pruimen, rode bessen, pompoenen, bieten en zelfs kiwi’s! De Fruitigste ging met haar in gesprek. 

Derde generatie

“Ik ben inmiddels al de 3e generatie op dit bedrijf” vertelt ze. “Mijn opa begon met vee en wat appelbomen, toen nog ouderwetse hoogstambomen natuurlijk. Mijn vader heeft, toen hij het bedrijf overnam, zich meer toegelegd op de fruitteelt en vooral de appels. Nu sta ik aan het roer en zet voort wat zij hebben opgebouwd.” De boomgaard bestaat uit 6 hectare appels met enorm veel variatie aan rassen. “We hebben veel zogenoemde zomerappels, die we al in augustus plukken, zoals de Delcorf, Alkemene en James Grieve. Ook hebben we diverse appelrassen die iets later rijp zijn, zoals Elstar en Jonagold. Een apart appelras is de stoofappel Zoete Paradijs.

Appel_De-Fruitigste
Wist je dat...

Veel appels een natuurlijk waxlaagje op de schil krijgen nadat ze zijn geoogst? Dit is niet om ze glimmender te maken, maar om bacteriën weg te houden.

Ga naar Instagram
Ga naar Instagram
Ga naar Instagram