VREEMDE EEND IN DE BIJT

Tussen de vele appel- en perenboomgaarden is er in Buurmalsen ook een vreemde eend in de bijt te vinden, de pruim! Op circa 3 hectare grond teelt fruitteler Wilco van Kranenburg al sinds jaren diverse soorten pruimenrassen. De Fruitigste ging met Wilco in gesprek. 

“Mijn opa is ooit met dit bedrijf begonnen, erg kleinschalig nog. Hij combineerde veeteelt met wat fruitteelt. Dankzij mijn vader is ons bedrijf meer gaan specialiseren in appels, peren en ook pruimen. Die pruimenbomen zijn echt mijn favoriet,” zo vertelt Wilco. “De pruimenteelt vergt zorg, snelheid en precisie, en dat vind ik leuk. Je moet ze precies op het moment plukken dat ze mooi rijp zijn, en dan direct zorgen dat ze binnen anderhalve dag worden verkocht en opgegeten. Pruimen zijn namelijk niet lang te bewaren, zoals sommige appel- of perenrassen. Daarom telen wij ook vier verschillende soorten pruimenrassen, die allemaal net iets na elkaar rijp zijn; de opal, jubileum, reine victoria en wijnpruim. Zo zorgen we ervoor dat we van medio juli tot eind augustus 6 tot 7 weken lang aansluitend pruimen kunnen plukken.”

Pruim_De-Fruitigste
Wist je dat...

Pruimen, net zoals kersen en abrikozen, steenvruchten zijn? Dit fruit bestaat over het algemeen uit een schil, vruchtvlees en een harde pit. De pit wordt ook wel steen genoemd, vandaar ‘steenfruit’! Ze groeien aan bomen die 3 tot 7 meter hoog kunnen worden. Het Nederlandse pruimenseizoen loopt van juli tot september.

Ga naar Instagram
Ga naar Instagram
Ga naar Instagram