In gesprek met Dorien Heijnen

De Landelijke fruitplukdagen staan op de agenda. Er kunnen appels worden geplukt en geproefd. Deelnemen aan deze fruitige dagen is één ding, maar hoe leuk is het om ook te weten te komen hoe het eraan toe gaat bij de fruittelers in Nederland? We namen daarom deze maand een kijkje in de keuken van fruitteler Dorien Heijnen van Fruitbedrijf Heijnen in Roggel.

Fruitbedrijf Heijnen is een echt familiebedrijf. Sinds 1955 wordt er fruit geteeld. Op 15 hectare worden vele soorten appels, peren, zoete kersen, pruimen en rode bessen geteeld.

De Fruitigste ging in gesprek met Dorien Heijnen.

Jullie telen veel verschillende soorten fruit door elkaar, is daar een speciale reden voor?
Ja, zeker. Wij zijn huisverkopers. Een groot deel van onze oogst is bestemd voor de directe verkoop in onze eigen boerderijwinkel. Het overige fruit is bestemd voor de kleinhandel. Door een breed assortiment kunnen we onze winkel en klanten optimaal voorzien van een zeer diverse keuze aan fruit gedurende het hele jaar.

Is dat al van oudsher zo?

Dat is voor een groot gedeelte altijd zo geweest ja. Van oudsher is het altijd een gemengd bedrijf geweest. Nadat mijn ouders in het bedrijf kwamen heeft de fruitteelt langzaam de overhand gekregen. Een jaar of zes geleden zijn mijn man Ruud en broer Ron tot de maatschap toegetreden. Het bedrijf moest verder gevormd worden tot een bedrijf waar 3 gezinnen een boterham kunnen verdienen.

In de jaren erna is mijn schoonzus gestopt met haar werk, en zelf ben ik gestopt als fysiotherapeut. Wij zijn toen beide toegetreden tot het familiebedrijf. Door de groei van het areaal, toename in teelten en het verzorgen van de volledige eigen afzet hebben we veel eigen mensen nodig om dit te organiseren.

We hebben geïnvesteerd in hagelnetten en regenkappen voor de kersen om zo een stukje bedrijfszekerheid te creëren. We hebben immers altijd fruit nodig voor onze winkel.

Helpt het nou ook dat jullie een familiebedrijf zijn?

Ja, dat zeker. Er wordt toch vaak dat stapje extra gezet wat nodig is om te komen tot een goed resultaat. Samen met mijn vader en broer verzorg ik de teelt. Mijn moeder en schoonzus staan samen met een enthousiaste groep verkoopsters in de winkel. Ruud verzorgt de handel, sortering en koeling. Zo zijn we allemaal verspreid over het bedrijf en hebben we de controle en het overzicht zelf in de hand.

Andere vraag. Het was natuurlijk een gort droge zomer. Heeft dat nou heel veel invloed op de oogst?

Uiteraard heeft dit invloed gehad. Gelukkig hebben we na nachtvorst beregening die we ook hebben kunnen inzetten tegen de verbranding van de appels tijdens de extreem warme dagen, om zo het fruit te koelen. Daarnaast voorzien we de bomen van kunstmest en water met druppelslangen. Water was gelukkig niet het probleem bij ons. Wat de kwaliteit betreft is het afwachten. De rijping van het fruit gaat enorm snel dit jaar. Appels zijn snel rijp en vallen gemakkelijk van de boom. Over hoe de kwaliteit van bewaring en het uitstalleven zal zijn kunnen we nu nog niet zoveel zeggen. Dat is nog te vroeg. De laatste appels zullen pas ergens eind juli worden verkocht. Vooralsnog lijkt alles wat kwetsbaarder door de extremen van deze zomer.

Jullie kiezen er bewust voor om geen werklui uit het buitenland te halen. Wat is daar de reden voor?

Wij kunnen gelukkig ieder jaar weer een beroep doen op een vaste groep plukkers uit de buurt. Het scheelt veel dat we zelf meewerken, en maakt het ook mooi dat je gezellig kunt buurten onder het werk met je collega’s. Het zijn immers allenmaal mensen uit het dorp die zich enorm betrokken voelen bij het bedrijf. We hopen dit nog lang zo voort te kunnen zetten

Even over de bestrijdingsmiddelen. Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk chemische middelen hoeft te gebruiken?

Dat heet geïntegreerd telen. Daarmee zorg je ervoor dat je pas een probleem aanpakt op het moment dat het er is. Dat betekent dat we nooit preventief met middelen spuiten, alleen als het probleem niet anders kan worden problemen chemisch aangepakt. Wij willen de natuur zoveel mogelijk zelf zijn werk laten doen.

Heb je voorbeelden van hoe je de natuur voor je kan laten werken?

Ja, bijvoorbeeld bij Spint. Dat is een probleem wat voorkomt bij appels. Hierdoor wordt de kleuring van de appels lastig. In de jonagold hebben we hier last van. Nadeel van het spuiten met een breed werkend middel is dat je ook de nuttige insecten raakt. Door roofmijten uit te zetten en deze eerst de kans te geven de spinten op te eten wordt een bespuiting die allerlei andere insecten ook raakt vermeden.

En het neerzetten van kasten voor roofvogels?

In elk perceel staat een kast voor de torenvalk. Deze zijn zeer nuttig. Van muizen die knagen aan de wortels van de bomen hebben we geen last.

Nog even een vraag over jullie afnemers. Jullie proberen kleinhandel te voorzien?

Door de afzet te spreiden zijn we niet afhankelijk van een afnemer. We proberen met veel klanten te werken zodat we de afzet kunnen spreiden.

Ik zag een hoop jong grut rondlopen. Hoe zie je dat voor je in de toekomst? Gaan zij het overnemen?

Haha. Ze zijn nog erg jong, dat zien we tegen die tijd wel. Ze krijgen er natuurlijk veel van mee omdat ze opgroeien in en rond het bedrijf.
Tegen die tijd moeten ze zelf beslissen. In eerst instantie hadden mijn broer en ik ook geen interesse om thuis te komen werken, inmiddels is dat volledig veranderd.

En wat specifieker gericht op het bedrijf: hoe zie je de groei voor je? Waar zou dat heen kunnen gaan?

We zijn de laatste jaren flink gegroeid in oppervlakte, dus ook productie en afzet. Vorig jaar een nieuwe schuur met extra koeling zodat we weer alles op het eigen erf kunnen koelen.

Wij proberen te telen waar de klanten om vragen. Door onze directe afzet kennen wij de wensen van de consument vrij goed. Komend najaar planten we bijvoorbeeld ene nieuw perceel Wellant onder hagelnet aan omdat de vraag groter is dan onze productie. Verder zoeken we altijd naar uitdagingen in de afzet, “hoe kunnen we een meer prijs krijgen voor ons product”.

Over verdere groei kun je alleen maar gissen. Je moet kansen en uitdagingen pakken als ze er zijn en passen, dus wie weet wat er zich voordoet in de toekomst.

Tot slot, wat is je favoriete appel?

Dat is de Wellant appel. Een relatief onbekend ras voor de consument. Super lekker aromatisch, zoals een Elstar.

Peer_De-Fruitigste
Wist je dat...

Een peer uit een bevruchte bloem groeit? Meestal eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht van de vrucht kantelt deze geleidelijk naar onderen.

Ga naar Instagram
Ga naar Instagram
Ga naar Instagram