Baanbrekend project tegen “killer” honingbij

17 mei 2018

Bart Jan Fernhout werkt aan baanbrekend project dat de wereldwijde honingbijen sterfte moet tegengaan. Hawaiiaanse super bijen moeten de oplossing gaan vormen. In samenwerking met het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) kweekt de man al sinds 2013 de 'super' bijen. Deze soort bijen zijn namelijk in staat om de gevreesde Varroamijt ofwel de ‘killer’ van de honingbij te elimineren. De Varroamijt is volgens deskundige namelijk de belangrijkste oorzaak van de sterke afname van de honingbij.

De ‘killer’ van de honingbij is een probleem, want maar liefst 35 procent van ons plantaardig voedsel op aarde groeit door bestuiving van de bij. Voor de landbouw heeft dit grote gevolgen. Volgens grote milieuorganisaties ligt de bijensterfte en het afnemende aantal planten en bloemen aan pesticide, landbouwgif. Fernhout is het hier echter niet mee eens, want zijn theorie wordt ondersteunt door het gegeven dat Australië geen grote bijensterfte kent. In Australië wordt er wel gebruik maakt van pesticide, maar is er geen Varroamijt aanwezig. In het Hawaiiaanse archipel, Big Island, werkt hij in een speciaal gebouwd laboratorium aan een oplossing. Waarom Hawaii? In Hawaii is er heel lang geen winter dus dan kunnen er twee of drie generaties in een jaar worden geteeld. De Varroamijt kan zich dan 12 maanden voortplanten en dat is belangrijk, omdat er op deze manier onderzocht kan worden hoe de Varroamijt kan worden verslagen. En daar heb je bijen als de mijt voor nodig.

In het omvangrijke project, in samenwerking met de USDA, de Hawaii Island Honey Company en Project Apis m., worden door natuurlijke selectie honingbijen resistent gemaakt tegen de Varroamijt. Hoe werkt het? Een klein deel van de honingbij heeft een natuurlijke aanleg om de Varroamijt op te sporen en te verwijderen. Er kunnen hele Varroa-resistente bijenvolken worden gekweekt door de eigenschap te herkennen en te isoleren. Door kunstmatige inseminatie van bijenkoninginnen kunnen op een natuurlijke manier bijenvolken resistent worden gemaakt. Na vijf jaar is er dan veelbelovend nieuws, Fernhout komt namelijk voor het eerst naar buiten met de resultaten. “De beste teeltlijnen zijn volledig resistent en houden de mijtbesmetting gedurende het hele jaar laag, zonder te hoeven worden behandeld.” Het doel van Fernhout en zijn stichting Arista Bee Research komt in zicht: “Varroa-resistente bijen die productief zijn en zichzelf gezond houden, waardoor imkers in Europa en de VS niet meer hoeven te behandelen.”

Meer over het onderzoek te weten komen? Kijk dan de reportage van Brandpunt+.

Bron:
Deze Nederlander heeft mogelijk hét antwoord op massale bijensterfte

NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer 

NFO

Louis Pasteurlaan 6

2719 EE Zoetermeer

Disclaimer 

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl

Contact

+31 (0)79 368 13 00
info@nfofruit.nl